Lozanın zafer değil aksine hezimet olduğunu açık açık tarihçiler söylüyor
Lozan antlaşması, Türkiye'yi kutusuna hapsetmektir. Hani derler bazıları Lozan bu ülkenin tapusudur diye ve geçerliliği olmayan bir anlaşma olan Sevr i öne sürerler
Lozan ı İsmet İnönünün kendi ağzından dinleyelim

Lozan Barış antlaşması ve İsmet paşa isimli kitapta İsmet İnönü tüm çıplaklığı ile olduğu gibi anlatmış

İsmet İnönü aynen şunu söylüyor; Eğer dünyada tek kimse çıkıp ta bana şu kararı almalıydınız diyebilirse onları yapmaya razı olurdum. Ben fedakarlığı son haddine vardırdım. Toprak meseleleri halledildi. Bu meselelerde kendi zararımıza ve müttefiklerin lehine kararlar aldık. Ekalliytler (azınlıklar) meselesini müttefiklerin dilediği gibi hallettik. Boğazların serbestliğini kabul ettik. Adli kapitülasyonlar meselesinde anlaştık. Duyunu umumiye iradesinin faaliyetinin devamına razı olduk. İktisadi ve mali meselelerden çoğunu müttefiklerin istediği gibi onların lehine hallettik
Aslında burada İsmet İnönü lozanın hezimet olduğunu açık açık beyan ediyor. Ne istedilerse onların lehine yaptım diyor
Keza zaten İlber Ortaylı da lozanın ne hezimet ne de zafer olduğunu belirtiyor.
İlber Ortaylı elbette hezimet diyerek dikkatleri eleştirileri üzerine çekecek değil. Ne hezimet ne de zafer diyerek geçiştiriyor. Yani açık açık hezimet olduğunu itiraf ediyor

Yani İlber Ortaylı diyor ki size bu zaferi tattırmazlar boşuna kendi kendinizi avutmayın diyor.